Poptávka
×

Od roku 2024 dojde ke klíčové změně v sazbách DPH, která se dotkne všech publikací v České republice. Noviny, časopisy a periodika budou nyní zdaněny 12% sazbou DPH. Tato změna se vztahuje jak na tištěné, tak i na elektronické formy publikací, což znamená významný krok směrem k modernizaci daňového systému v digitální éře.

Speciální výjimky a nulová sazba DPH pro knihy a tiskoviny

Zvláštní pozornost si zaslouží knihy a další tiskoviny, jako jsou obrázkové knihy, brožury, hudebniny, a kartografické výrobky. Od roku 2024 budou tyto produkty osvobozeny od DPH s možností odpočtu daně. Tato nulová sazba DPH je aplikována bez ohledu na formu publikace, což přináší výhodu jak pro tradiční tištěné, tak pro elektronické formáty.

Půjčování publikací: Co se mění

Zajímavě, stejná 12% sazba DPH bude aplikována i na půjčování a nájem novin, časopisů a periodik. Toto je zásadní informace pro knihovny a další poskytovatele půjčovacích služeb, které nyní mohou využít sníženou sazbu daně pro rozšíření svých služeb.

Co to znamená pro vaše podnikání?

Je nezbytné, aby všechny relevantní organizace, od knihkupců po vydavatele, prošly nezbytnými administrativními změnami. Přizpůsobte své smlouvy, fakturační procesy a cenovou politiku tak, aby odrážely tyto nové sazby DPH. Tato změna může přinést nové příležitosti pro rozvoj vašeho podnikání, a zároveň zvýšit dostupnost publikací pro širokou veřejnost.

Tato aktualizace DPH pro publikace představuje významný krok k podpoře čtenářství a šíření vědomostí v digitální době. Je důležité, aby se všechny zúčastněné strany připravily na tuto změnu, aby mohly plně využít jejích výhod.

B2B spolupráce

Nabízíme velmi výhodné ceny a slevy pro tiskárny, grafická studia či reklamní agentury.
Zjistit více

Blog & novinky

Aktuálně ze světa ABC tiskárny - nové technologie, tiskařské materiály, zajímavosti a mnohem více.
Zjistit více