Poptávka
×

Vánoční přání a novoročenky zaslané na e-mail často končí ve spamu a ke svému adresátovi se ani nedostanou. Někteří příjemci e-mail s přáním ani neotevřou. Zasílání novoročenek má v Česku dlouholetou tradici a rozmach zažily v 19. století, ovšem jejich původ je zcela jinde.

PF pochází z francouzštiny

Novoročenka nebo-li PF (slangově péefko) pochází z francouzského výrazu Pour féliciter – „pro poblahopřání“. Paradoxní je, že rozesílání a užívání výrazu PF ve Franciise příliš neujalo a v současné době se vůbec nepoužívá. V mnoha zemích zůstaly populárnější klasická Vánoční přání. Česko je však výjimkou.

Kritika

V 19. století, kdy novoročenky zažívaly svůj rozmach především ve městech, kde bylo obyvatelstvo liberálnější, byla PF často kritizována. Používaly se nejčastěji jako „rychlonáhrada“ za osobní návštěvy.

Za velkou popularitu v Česku vděčí hraběti Karlovi Chotkovi z Chotkova a Vojnína, který vžil do povědomí výraz PF. Není na tom nic zvláštního, jelikož francouzsky tehdy hovořil téměř každý, kdo něco znamenal.

Nejstarší péefko

První české PF bylo vyrobeno v roce 1606 v pražské mincovně. Mince s nápisem ZVM NEVEN IAHR však dnešní péefka nijak nepřipomíná.

Různé typy

Kromě tištěných, jejichž návrhy si, zejména prestižní společnosti, nechávají zhotovit od předních návrhářů a designérů, se na trhu objevily také PF ze dřeva nebo keramiky. Díky originálním návrhům se některé staly vyhledávaným předmětem mnoha sběratelů. Jiné se staly dalším způsobem k využití reklamy pro konkrétní společnost.

Novoročenky jsou příjemným způsobem, jak popřát krásné svátky, ovšem nezapomínejte, že osobní návštěvu u rodiny a blízkých přátel nic nenahradí.

Rychle se blíží Vánoce a jim v patách také konec roku 2022. PF dáváte najevo svým blízkým, zaměstnancům a obchodním partnerům, že na ně myslíte i v dalším roce a že si jich vážíte. Firemní novoročenky mají mnoholetou tradici a patří neodmyslitelně k závěru roku. Český národ patří mezi světové rekordmany v rozesílání, proto ani vy nezůstávejte pozadu a potěšte všechny ve svém okolí.

Co vlastně PF představuje?

Zasláním přejete všem obeslaným šťastný nový rok. Novoročenka nahrazuje vánoční přání a je formální. Vyvarujte se při vytváření zdrobnělin nebo náboženských témat. Má pouze potěšit a informovat ostatní, že vaše firma stále nabízí své služby. Pokud PF využijete pouze pro své blízké a nikoliv v pracovním životě, tam kreativní buďte. Humorem nejen potěšíte, ale také pobavíte rodinu a přátelé. Případně můžete doplnit milý citát.

PF by mělo být jednoduché, nepřeplácané a vkusné. S milým, pozorným přáním nezapomeňte uvést název společnosti. Tisk novoročenek nechte na nás a naši kolegové vám připraví také profesionální návrh podle vašich představ. Motivů existuje mnoho a my vám pomůžeme vybrat ten správný. Na PF pro soukromé účely nechte vytisknout své jméno nebo jméno rodiny, včetně dětí.

B2B spolupráce

Nabízíme velmi výhodné ceny a slevy pro tiskárny, grafická studia či reklamní agentury.
Zjistit více

Blog & novinky

Aktuálně ze světa ABC tiskárny - nové technologie, tiskařské materiály, zajímavosti a mnohem více.
Zjistit více